Skärma av och skydda mot mikrovågor – funkar det?

Med mikrovågsstrålning menas icke-joniserande strålning av varierande frekvens och styrka som inte förekommer i naturen. Exempel på mikrovågsstrålning är t.ex. strålning från mobiltelefon, wi-fi, routrar, övriga bärbara telefoner, smart meters mm.

Individer har olika förmåga att uppfatta samt påverkas olika av mikrovågsstrålning. Men oavsett om man känner av den eller ej, påverkas våra celler av den. Effekten på nervcellerna kommer inte av uppvärmningseffekten utan av att kalciumjonkanalerna öppnas med en mycket större hastighet när vi utsätts för strålning. Våra nervceller går då på högvarv och det sympatiska nervsystemet dominerar. Vi får svårt att gå ned i varv. Många upplever bl.a. tryck över bröstet, oro, sömnsvårigheter, minnesproblem, värk i kroppen, ångest. Många av dessa symtom sammanfaller med symtom på relativ magnesiumbrist/kalciumöverskott.

Jag har under hösten provat några produkter som skärmar av mikrovågsstrålning och här är mina högst personliga upplevelser av dessa.

Happiears har jag skrivit om tidigare här. Här fanns mössor både för vuxna och barn, mobilpåsar, underkläder och filtar, alla med strålskyddstyg insytt.

Hos rtk.se hittar man en mängd riktigt proffsiga produkter, varav många funnits länge på marknaden, t.ex. Swiss Shield. Hos rtk.se hittar man tyger och kläder som skärmar av mikrovågsstrålning, mätapparatur, skärmande väggfärg, elkablar, hörlurar med luftrör som reducerar strålningen mot huvudet mm.

Från rtk.se beställde jag några stuvbitar av Swiss shieldtyger och sydde ihop dem till en gardin. Dessa har jag på en tråd och när jag sover i ett rum med t.ex. en mobilmast rakt utanför fönstret fäster jag upp gardinen så det blir strålskugga över sovplatsen. Jag upplever att nervsystemet lugnar ned sig och sömnen blir avsevärt bättre då. Har provat samma platser med och utan tygerna och känner avsevärd effekt.

Ofta finns wi-fi i de flesta lägenheter och hus så även om utifrån kommande strålning från masterna blockas med gardinen strålar wi-fi om den inte stängs av ordentligt på natten eller när den inte används. Andra personers mobiler och wi-fi strålar ju också.

Dock betyder avståndet mycket, strålningen från en mobil eller en router avtar exponentiellt med avståndet. Kan jag, flyttar jag mig från strålkällan, stänger av wi-fi om det går, annars åker strålmössan och även filten från Happiears på : ) Både dag- och nattetid.

Happiears har en mössa som sitter på när jag vistas i strålande miljöer. Håller huvudet kallt : )

När jag pratar i mobilen använder jag högtalarfunktionen och lägger mobilen ifrån mig. Undviker att ringa från bilen och ber ev. passagerare att slå av sin mobildata och inte prata i telefon i bilen, helst stänga av. (Man blir inte poppis : ) ). Bilen fungerar ju som en slags Faradays bur och mobilen får söka hårdare mot masterna utanför och då ökar strålningen inne i bilen. Om det är andra runt och samtalet är privat använder jag en luftrörsslang som gör att det inte strålar in direkt i huvudet.

Det finns också en mängd smarta sätt att surfa mikrovågsfritt om man har tillgång till bredband i sin lägenhet eller hus. Man kan koppla sin dator och platta och t.o.m. ringa med mobilen utan att använda mobilnätet. Hos rtk.se hittar man info och bra produkter för detta, särskilda kablar och mätinstrument mm. Lars på rtk har också en sida där han delar bl.a. filmer med smarta tricks för att utsätta oss för mindre mikrovågsstrålning.

Lycka till med att surfa smart! Slå av wi-fi, mobildata och Bluetooth när du inte använder dem. Surfa och ring med kabel. Ring inte i en bil eller i en hiss där mottagningen är sämre, då ökar strålningen från telefonen för att kompensera. Ofta räcker ett par tryck på inställningarna i din mobil för att göra ditt (och andras runtomkring!) nervsystem lugnare, som i Lars’ film här.