Rosenrot

Latin: Rhodiola rosea. Rosenrot kallas på engelska Arctic root och räknas som en av de s.k. adaptogena örterna. Rosenrot innehåller bl.a glykosider och garvämnen.

Verksam del av växten: Rot.

Användning: örten stödjer dopaminsystemet. Dopamin är en signalsubstans som kan göra oss mer aktiva och handlingskraftiga och känna oss piggare. Det finns många kosttillskott med rosenrot som godkänts som naturläkemedel, då det gjorts massor av vetenskapliga studier om dess effekter. Rosenrot kan öka mental klarhet och minska upplevd stress. OBS, en del känsliga personer kan i stället uppleva ökad stress eller får svårt att somna av rosenrot t.ex. under överaktiva perioder när man har  bipolär sjukdom. Använd den därför ej om du är för uppvarvad eller sömnlös, då kanske Johannesört är ett bättre val. Prova att dricka te av rosenrot bara på morgonen eller förmiddagen och inte i för stora doser.

Kuriosa: rosenrot ingår tillsammans med Rysk rot och Schisandra som en av de tre örterna i det populära registrerade naturläkemedlet Chi-san.