Magnesium – ett mångsidig mineral

För alla processer i kroppen som kräver energi, åtgår det magnesium.

Här kan du hämta texten om magnesium i en pdf-fil:

MAGNESIUM-FOLDER för hemsidan

Magnesium medverkar i kroppens energifabriker, mitokondrierna. För att mitokondrierna ska kunna bilda energimolekylen ATP, måste en magnesiumjon bindas in. Utan magnesium blir ATP-molekylen inte biologiskt aktiv.

Alla processer i kroppen använder enzymer. De enzymer som behöver energi för att vara aktiva, kräver magnesiumjoner. Om inte magnesium finns tillgängligt blir proccesserna långsammare och det upplevs som trötthet och utmattning.

Magnesium är ett basiskt mineral. Mjölksyra i muskler neutraliseras snabbare och träningsvärk minskas med magnesium.

Magnesium är också kroppens avslappnade mineral. Det samverkar med kalcium för att reglera nervsignaler. Kalcium stimulerar nervaktivitet medan magnesium lugnar och blockerar så inte inflödet av kalcium i cellerna blir för stort. Magnesium ser till att kalcium lagras där det ska, dvs. i benvävnad och tänder. Vid för stort intag av kalcium när inte magnesium i tillräcklig mängd finns tillgängligt, hamnar ett överflöd av kalcium ute i vävnader och muskler, vilket gör dem stela och kan ge värk (brist kan vara en av anledningarna till s.k. fibromyalgi).

En lösning av magnesium i jonform som t.ex. magnesiumklorid eller magnesiumsulfat, tas lätt upp av huden och går in i vävnaderna. En magnesiumlösning som är avsedd för att användas direkt på huden kallas ofta magnesiumolja, trots att det inte är någon olja i den. Det kan bero på att löst magnesium känns lite oljigt och glatt, eftersom det binder fukt.

Magnesiumolja på huden kan användas

 • före, under & efter träning eller fysisk ansträngning
 • vid oro, nervositet & sömnsvårigheter
 • som ett stöd till detoxprogram när det åtgår extra mineraler i kroppens avgiftningsprocesser
 • vid ömhet & värk
 • för att enkelt ta en större dos magnesium utan biverkningar
 • för att bibehålla en stark & frisk benstomme
 • för att göra torr hud smidigare. Magnesium hjälper till att binda fukt.

Hur tillför man magnesium på huden?

 • Spraya på ren och gärna fuktig hud. Låt verka i minst 20 minuter, sen kan huden torkas av med en fuktig handduk. Eller låt det sitta kvar under natten/dagen.

TIPS :

 • Använd magnesiumolja i bastun ! Värme + magnesium gör underverk för trötta och ömma muskler och leder.
 • För trötta muskler : vrid ur en tvättlapp eller en liten handduk i hett vatten, spraya på magnesium. Lägg på det ömma stället, linda gärna runt en yllehalsduk el. filt. Vila och låt verka minst 20 min.
 • Textilier kan med tiden bli något gråaktiga och förlora i spänst vid regelbunden kontakt med magnesiumolja. Använd gärna ett plagg du inte är så rädd om när du sprayat på oljan, ifall du klär på dig direkt Alternativt använd badrock eller varför inte utse en magnesiumpyamas för detta ändamål : ) Har du sköljt av huden när oljan verkat färdigt, påverkas dock inte kläderna.
 • Undvik att få magnesium i håret, då det kan bli matt och stripigt. Går dock bort vid vanlig hårtvätt.
 • Undvik kontakt med ögon och slemhinnor. Har du överkänslig eller väldigt torr hud, prova på en liten bit hud först. Om det svider vid applicering, smörj huden med kokos- eller annan olja innan du sprayar på magnesiumoljan.

Magnesium i jonform ger ett bra upptag, särskilt via huden. Sulfatjoner ökar cellernas genomsläpplighet för magnesiumklorid.

Dessutom ger magnesiumsulfat i sig en avgiftande effekt, då det binder och drar med sig toxiner från huden. Kossttillskott i kapslar och tabletter kan ge biverkningar som diarré om man tar stora doser.