Örter

Under en promenad i skog och mark kan man hitta många örter som passar bra i ett självhjälpsapotek. Många örter är lättodlade i kruka och rabatt och kan tillföra viktiga näringsämnen.

Ta en tur i örtbiblioteket – klicka på den ört här nedan som du vill läsa mer om!

Citronmeliss Fläder Gullris Humle Johannesört Kungsljus Lind Ljung Maskros Nässla Ringblomma Rosenrot Viol

Örtsidorna är under konstruktion allteftersom.

Under människans tid som jägare, samlare, nomad och självhushållare, har en variation och mångfald av örter stått på ”menyn”. Örter är inte bara medicin, utan kan vara färgglad mat som förebygger sjukdom. Vetenskapen kan bekräfta historisk-medicinska beskrivningar av örternas verkan, deras innehåll, hur de tas upp och utsöndras i kroppen, vilka vägar i levern som metaboliserar beståndsdelarna, ev. toxisk verkan mm.

Jag vill uppmuntra till att lära mer om ofarliga örter som växer runt husknuten – och i vilka fall du behöver se upp så du inte får i dig för mycket av ett alltför verksamt ämne. Ha alltid respekt för örterna, tacka dem, skörda bara det du behöver och ta ingen ört ensidigt under lång tid, utan som regel ett par upp till 3-4 veckor åt gången om du tar den som självhjälp mot en lättare åkomma. En del örter kan användas en längre tid, och några få örtteér ska bara tas under ännu kortare tid, t.ex. Tussilago. Anledningen är att örterna kan innehålla ämnen som lever eller njurar har svårt att rensa ut om man tar dem en längre tid, eller att man får en slags ”tillvänjningseffekt” som gör att de blir mindre effektiva. Kontakta alltid en kunnig örtterapeut om du har funderingar.

Allergier kan förstås förekomma. Använder man en ört som tinktur är risken lägre för reaktioner som t. ex. mot korgblommiga örter, än om örten dricks som te. 

För miljöns och vår hälsas skull och för de som ska ta bli planetskötare efter oss, behöver vi minska läkemedelsanvändningen. Alla läkare är överens om att antibiotikan måste sparas till de gånger den verkligen behövs, om vi ska kunna ha den kvar som verksamt läkemedel. Många gånger har antibiotikan heller ingen effekt om infektionen beror på ett virus eller svamp.

Urinvägs- eller öroninflammation kan bero på svamp eller överretade slemhinnor men behandlas nästan alltid med antibiotika. Och har man inte svamp är det lätt att få det efter en antibiotikakur p.g.a. att den goda tarmflorans balans rubbas. Kan en infektion hävas med örter och näring, lugn och ro samt kärleksfull omvårdnad är mycket vunnet.

Lättare halsinfektioner, bronkit, öron- och ögoninflammationer kan oftast behandlas hemma med värme, vila och ro, lättupptaglig ekologisk näring som buljong och färskpressade juicer, samt örter i form av te, omslag, olja eller tinktur.

Örterna har breda användningsområden och kan lindra vid vanliga ofarliga åkommor som t.ex. infektioner, matsmältningsproblem, lätt oro/sömnsvårigheter, nedstämdhet, trötthet, hudbesvär och vissa lätta övergångsbesvär hos kvinnor.

OBS. Se till att läsa all information angående eventuella allergirisker och begränsningar i användandet för att undvika belastning på lever och njurar. Tipsen på denna sida kan inte ersätta medicinsk rådgivning av läkare vid sjukdom, utan är menade som inspiration till lätt egenvård vid okomplicerade åkommor. Vet du med dig att du har allergi mot t.ex. korgblommiga växter, ska du så klart undvika dessa. Korgblommiga växter är t.ex. johannesört, maskros, ringblomma. Mer information finns – eller läggs in allteftersom – under varje ört.