Blåblockande glasögon

Skydda ditt melatonin, din syn & din energi

Blåblockande glasögon bör blockera ljus mellan 400 – 550 nm. Våra ljuskänsliga fotoreceptorer i ögat förmedlar signaler till hjärnan för att förbereda bildning av melatonin enligt en cirkadisk rytm. Det sker dagtid, under blått och grönt ljus. När det blir mörkt färdigställs melatoninet för att släppas ut under natten.

Eftersom de flesta av oss lever under artificiellt ljus hela kvällarna samt inte heller har det riktigt mörkt när vi sover, störs melatoninutsöndringen.

Melatonin är inte bara ett hormon som ger återhämtning och djup sömn. Det har också stor inverkan på vårt immunförsvar , bildning av könshormoner och är en kraftig antioxidant som skyddar mot olika slags skadlig strålning. De cirkadiska systemen i kroppen har också stor inverkan på våra mitokondriers förmåga att bilda energimolekylen ATP.

Blåblockande glasögon används kvällstid framför skärmar som TV, dator, iPads, telefoner och övrig belysning och elektronisk utrustning som avger annat än rött ljus. Läs mer om ljusmedicin här.