Tarmfloran påverkar hjärnans utveckling och immunsystemet

 

 

Surkålsjuice

Goda magbakterier har vi hört talas om, att de påverkar vår motståndskraft mot infektioner. Men forskning visar att bakteriefloran i tarmarna påverkar långt mer än så i kroppen. Hjärnans utveckling påverkas också av mikrobiomet i magen, likaså påverkas våra neurotransmittorer, som styr vårt stämningsläge och faktiskt våra känslor till viss del. En spolformad god bakterie kan t.ex. tillverka serotonin.

Det visar sig att autistiska barn har en annan bakterieflora än andra barn. I Vetandets Värld i P1 idag, säger Hans Forssberg, professor i neurovetenskap, att det går att hjälpa barn med obalans i nervsystemet att må bättre, genom att påverka mikrobiomet i tarmarna.

Jag har tidigare skrivit om en annan läkare som ägnar sig åt att förbättra hälsan via mikrobiomet och en kost som läker tarmarna.

Tarmslemhinnan blir alltså mer genomsläpplig än den bör vara, när den goda tarmfloran är för svag. Ämnen som inte brutits ned helt kan då passera ut i blodet och triggar immunförsvaret att bli mer autoimmunt – attackera kroppens egen vävnad. Då kan också allergier och överkänsligheter utvecklas och när kroppen får fullt upp med att hantera detta pga. ett obalanserat immunförsvar, avgiftar man dessutom andra ämnen sämre. Man blir toxisk lättare, dvs. får svårt att rensa ut ämnen som inte hör hemma i kroppen, blir överkänslig för kemikalier i mat och miljö, ja t.o.m. kroppsegna ämnen.

Lösningen är alltså att odla sitt goda mikrobiom, bl.a. genom att införa probiotisk kost som surkålsjuice – ett mycket enkelt och bra recept på surkålsjuice finns här – och andra fermenterade grönsaker och drycker. Många fantastiska recept finns på denna sida om Helande mat. Att sluta använda giftodlad mat, vitt socker i mängd och antibiotika rutinmässigt och i stället lita på Moder Naturs läkande ämnen som stärker vårt eget försvar och balans, är tydligen en kraftfull medicin. Inga nyheter direkt, eftersom traditionell kost långt tillbaka i tiden världen över alltid baserats på rena råvaror och innehållit inslag av fermenterad mat.