Örter

Under en promenad i skog och mark kan man hitta många örter som passar bra i ett självhjälpsapotek. Vetenskapen kan bekräfta historisk-medicinska beskrivningar av örternas verkan, deras innehåll, hur de tas upp och utsöndras i kroppen, vilka vägar i levern som metaboliserar beståndsdelarna, ev. toxisk verkan mm.

Jag vill uppmuntra till att lära mer om ofarliga örter som växer runt husknuten. För miljöns och vår hälsas skull och för de som ska ta bli planetskötare efter oss, behöver vi minska läkemedelsanvändningen. Alla läkare är överens om att antibiotikan måste sparas till de gånger den verkligen behövs, om vi ska kunna ha den kvar som verksamt läkemedel. Många gånger har antibiotikan heller ingen effekt om infektionen beror på ett virus eller svamp.

Urinvägs- eller öroninflammation kan bero på svamp eller överretade slemhinnor men behandlas nästan alltid med antibiotika. Och har man inte svamp är det lätt att få det efter en antibiotikakur p.g.a. att den goda tarmflorans balans rubbas. Kan en infektion hävas med örter och näring, lugn och ro samt kärleksfull omvårdnad är mycket vunnet.

Lättare halsinfektioner, bronkit, öron- och ögoninflammationer kan oftast behandlas hemma med värme, vila och ro, lättupptaglig ekologisk näring som buljong och färskpressade juicer, samt örter i form av te, omslag eller tinktur.

Följande örter har breda användningsområden och kan lindra vid vanliga ofarliga åkommor som t.ex. infektioner, matsmältningsproblem, lätt oro/sömnsvårigheter, nedstämdhet, trötthet och vissa lätta övergångsbesvär hos kvinnor.

Ta en tur i örtbiblioteket!

 – Sidan är under konstruktion! Snart kommer mer om varje ört.

Citronmeliss – Melissa officinalis

Citronmeliss

Fläder – Sambucus nigra

Fläderblom

Fläder är känd i folkmun som hylle, man trodde att Hyllefrun bodde i busken och beskyddade gården den stod på. Att såga ned en fläderbuske ansågs föra otur med sig. Både blommor och bär kan användas i ett växtapotek. Det mörka färgämnet i fläderbären beror innehåll av flavonoider, en grupp växtämnen med bl.a. antioxiderande effekter.

Det har gjorts studier på extrakt av bären som visat att de är verksamma mot virus. Te eller tinktur av blommorna har en svettdrivande och lugnande effekt vid förkylning och influensa. Bären måste vara riktigt mogna och mörkt blå innan du plockar dem, annars kan innehålla för mycket av ett ämne som kan vara skadligt. Se till att använda endast äkta fläder så du inte förväxlar den med druv- eller sommarfläder.

Mogna bär på äkta fläder

Gullris – Solidago virgaurea

Solidago

Humle –Humulus lupulus

Hästhov-Tussilago farfara

Johannesört – Hypericum perforatum

Kungsljus – Verbascum

Maskros – Taraxacum vulgare

Nässla – Urtica dioica

Rosenrot – Rhodiola rosea

OBS. Se till att läsa all information angående eventuella allergirisker och begränsningar i användandet för att undvika belastning på lever och njurar. Tipsen på denna sida kan inte ersätta medicinsk rådgivning av läkare vid sjukdom, utan är menade som inspiration till lätt egenvård vid okomplicerade åkommor. Vet du med dig att du har allergi mot t.ex. korgblommiga växter, ska du så klart undvika dessa. Korgblommiga växter är t.ex. johannesört, maskros, ringblomma. Mer information finns under varje ört.