Arvigo-terapi

Har du hört talas om Arvigo-terapi?

Arvigoterapi bygger på en Mayansk magmassage som utförts traditionellt av läkekvinnor och -män i Belize under lång tid, och har utvecklats av naprapaten och örtkännaren Rosita Arvigo, som gick i lära hos en högt ansedd traditionell helare under många år.

Det finns nu en arvigo-terapeut i Sverige, i Göteborgsområdet: https://freedomjourneys.se/arvigo-behandlingar/

Metoden används världen över för att öka blod- och lymfcirkulation i bukområdet och på så sätt stödja avgiftning och läkning för en rad åkommor, tillsammans med råd om hur traditionella örter och kost kan samverka när man återhämtar sig från reproduktiva sjukdomar (sjukdomar i de reproduktiva organen, dvs. livmoder, äggstockar, prostata bl.a.) och smärtor som härrör från dessa områden samt de närliggande; tarmar, ländrygg mm.

Arvigoterapi innebär mjuka men djupa strykningar över rygg, ländrygg, buk, höfter, ljumskar, ben och närliggande områden. Ångbad, s.k. vaginal steaming för underlivet görs med hett vatten med örter i. Man intar också örter som té.

Grundkursen i Arvigo-terapi avser självbehandling och innefattar undervisning i enklare anatomi över bäcken- och bukområdet och att lära sig utföra rörelserna på sig själv, så att man sedan kan behandla sig själv hemma i lugn och ro.

Arvigoterapin har visat sig ge lättnader i symtom hos personer som lider av smärtsam menstruation, endometrios, hormonobalanser och matsmältningsproblem, som ofta kan bero på att livmodern (eller andra organ i buken) ligger klämda eller är tippade för mycket bakåt (ofta vid endometrios) eller framåt. Dessa tillstånd kan också vara en av orsakerna till barnlöshet.

Den Mayanska läkekulturen innefattar också ett visst mått av ”andlighet”, kombinerad med de handfasta rörelserna/strykningarna och örter/kostråd. Man tror att det ofta finns orsaker till ohälsa även på de mentala och emotionella planen, och i behandlingarna riktas omtanke och intention dit.

Rosita Arvigo har i många år arbetat för att stödja lokalbefolkningen när det gäller barn- och mödrahälsovård, och har initierat en mängd projekt i Belize.

Hon och hennes man har kartlagt hundratals läkeörter i djungeln, och tillsammans med invånarna försökt hitta kreativa sätt för att få arternas habitat att finnas kvar, eller designa nya. I samarbete med etnobiologer, herbalists och universitet, lokalt och i andra delar av världen är mycket kunskap om den enorma skatt av läkeväxter i Belize tack vare deras arbete nu dokumenterat.