Eteriska oljor

Eteriska oljor – skrivs på engelska essential oils. OBS! Eteriska oljor är inte detsamma som essentiella oljor på svenska. Med essentiella fettsyror menas de fettsyror kroppen inte kan tillverka själv utan måste tillföras med kosten.  Med eterisk olja däremot menas den koncentrerade och ofta lättflyktiga olja som extraherats ur växtdelar och som är rik på doft- och andra läkande ämnen.

Eteriska oljor måste användas med försiktighet eftersom de är så starka, och för det mesta spädas ut ordentligt i en s.k. bärarolja, i en lotion eller salvbas innan de smörjs på huden. Testa alltid en utspädd olja på en liten bit av din hud och vänta i 24 timmar för att se så du inte är allergisk (om du inte redan kan utläsa det av innehållet i växten).

Utspädda eteriska oljor har en mängd användningsområden inom egenvård och i hushållet om de används med respekt.

Här kommer en liten guide för dig som är intresserad att lära dig lite grann om vad många  stora hälsoprofiler inom funktionsmedicinen menar att de kan användas till. På Näringsmedicin.se tror vi att eteriska oljor är utmärkta till egenvård vid lättare åkommor som inte kräver läkarvård eller som ett komplement för att öka välbefinnandet.  De eteriska oljorna påverkar både kroppen och sinnet, både med sina dofter men också direkt genom ämnena som lätt tas upp av huden vid insmörjning. Att använda eteriska oljor i bad, salvor och liniment kombineras väl med näring, örter, infraröd bastu, kinesiologisk massage, akupressur och flera andra manuella självbehandlingar.